#AI ASSISTERAD PROJEKTERING
FACIT 1.2
Då systemet kan beräkna behovet för ett specifikt utrymme samt känner till vilka installationer som krävs för att tillgodose behovet, kan systemet lära sig förhållandet mellan behov och installation. Med en rekommendations algoritm kan systemet föreslå tekniska lösningar utifrån tidigare projekteringar, även med små datamängder. För att kunna beräkna och dimensionera energisystem krävs många antaganden då det är mycket svårt och tidskrävande att ta hänsyn till alla tänkbara driftfall. I dagsläget överdimensioneras många anläggningar då varje komponent endast dimensioneras för ett driftfall (oftast full last).
#AI-DRIVEN PROJEKTERING
FACIT 2.0
Varje projekt är unikt. Uppdaterade och relevanta krav, råd och rekommendationer utifrån projektets förutsättningar och beställarens önskemål tillhandahålles av FACIT och ger användaren rätt indata för att dimensionera de tekniska systemen. Beräkning av adekvata effekter och flöden sker helt autonomt och utifrån detta kan olika lösningar analyseras. Genom att ändra olika parametrar som till exempel rumstemperatur kan olika scenarion testas för att i ett tidigt skede finna den mest lämpliga lösningen. Att tydligt visualisera konsekvenser av ett specifikt krav skapar bättre beslutsunderlag för beställaren och enklare problemlösning för ingenjörerna vilket resulterar i kortare handläggningstid och enklare beslutsprocess. FACIT skapar enkelt en digital tvilling av projektet med en hög informationstäthet. Informationen struktureras och påverkande faktorer visualiseras för användaren. Detta frigör utrymme för mer noggrannhet i problemlösning och 3D modelleringsarbetet. Det är också en avgörande del för att kunna aggregera den data som vi i byggbranschen är starkt beroende av om vi skall kunna utveckla våra AI tjänster, skapa bättre beslutsunderlag, arbetsförhållande och slutligen skapa mer värde och hållbara lösningar för varje nedlagd timma som görs i det dagliga arbetet.
#BEGREPP
När det kommer till AI finns det mycket som kvarstår att diskutera och reda ut, men vi kan ändock börja ta viktiga kliv i rätt riktning.
Intelligens = Förmågan att uppnå komplexa mål
-
Artificiell intelligens (AI): Icke- biologisk intelligens
-
Snäv intelligens: Förmåga att uppnå en begränsad uppsättning mål exempelvis att spela schack, köra bil.
-
Generell intelligens: Förmåga att uppnå praktisk taget vilket mål som helst, inklusive inlärning
-
Universell intelligens: Förmåga att förvärva generell intelligens under förutsättning att man har data och resurser