VÅR RESA
Berätta lite om bakrunden till OM22
Varför startades OM22?
Under våra år (tillsammans ca 25 år) som verksamma i branschen både i produktion och projektering har kommit till insikt att vår bransch håller på att begrava sig i administrativt betungande sysslor som kväver innovationsförmågan, kreativiteten och skapar stress och oro. Vi vill skapa bättre redskap som bättre kan hantera de förändringar och mål som branschen och kommande generationer står inför. Ett bättre förhållningssätt behövs så att man kan uppnå en mer sund, hållbar och mer kreativ och innovativ arbets- och byggprocess. Därför bildade vi OMOMENT22 (OM22 AB)
Förändring #Problem
Vad såg ni för behov och problem?
Fler och högre krav ställs successivt på omfattningen av informationen och kvalitén på de lösningar som skall produceras. Dels i fråga om miljö och hållbarhet men även på mängden och strukturen på informationen som skall produceras och samordnas och som dessutom skall göras tillgänglig i 3D och till och med 4D. Vi står inför stora och komplexa utmaningar samtidigt som inställningen varit och till stor del fortfarande är ”man vet vad man har men inte vad man får” och incitament för att testa något nytt saknas, eller anses ha för hög tröskel.
Varför byggbranschen aldrig klivit ombord på det digitala förändringståget finns det många orsaker till men låt oss nu använda det till vår fördel, låt den teknologi som har förädlats över tid i andra branscher nu användas för att ge byggbranschen en ny identitet med nya möjligheter.
Denna syn arbetar vi på att förändra, det ska inte vara krångligt, tråkigt, stressigt, administrativt tungt och komplicerat att arbeta i vår bransch och framförallt inte mot mer hållbara mål och lösningar.
Materialdatabas #SVEBIM
Hur började det?
Mellan 2014-2016 skapdes materialdatabasen SVEBIM (beta version) av Aron Blom där identifiering och kravställningar av funktion istället för att enbart föreskriva specifikt fabrikat, som senare kom att bli en viktig fråga även i LOU.
Säg injusteringsventil till 10 st VVS-ingenjörer och 9 st svarar STAD. Lösningen som SVEBIM står för uppskattades av många då en del av urvalsprocessen automatiserades och användaren kunde lägga mindre tid på material letande och mer tid på projektering.
Förändring #Något mer = FACIT
Vad kom ni fram till?
SVEBIM var och är fortfarande en riktigt bra idé och har väldigt många bra funktioner. Men då vi endast löste en liten bit av pusslet med SVEBIM förstod att vi kunde göra mycket mer.
2017 började arbetet (under sena hemmakvällar parallellt som vi arbetade som installationsingenjörer) med att skapa verktyget FACIT en artificiell intelligent projektplattform.